GÜNLÜK GAZETE
SOHBET BÖLÜMÜ
GENEL KURUL TOPLANTILARI

Coğrafi konumu

 

      Kapı köyü, İlçenin Kuzey Doğusunda İlçe Merkezine 25 Km Uzaklıkta olup, Kürdevan Dağı’nın eteklerinde kurulu,  bir bahçe gibi bakımlı ve  özenle korunmuş  olan yemyeşil  bir ormana sahip, doğası bakir, 1700 ile 1800 M Civarındaki rakımıyla adeta yayla konumunda bir köydür.                                   

      Köyümüz Ardanuç’un Gürcü Kolu denilen 13 pare köyünün, Şavşat’ın aynı güzergâhtaki köyleri ile bağlantısını sağlayan karayolu üzerinde bulunur. Ardanuç’un Şavşat’a açılan kapısıdır adeta. Adını da buradan alır Kapı Köyü’nün sınır komşuları: Irmaklar, Kutlu, Çavdarlı, Ustalar, Yaylacık ve Yolağzı  köyleridir. Rakımının yüksekliği sebebiyle yazları serin ve kısa; kışları soğuk, karlı ve uzun geçer. Kış mevsimi kasım ayından nisan ayına kadar sürer. Köy arazisinin toprak bakımından verimli olmasına karşın, yaz mevsiminin kısa sürmesi nedeniyle çoğunlukla çayır olarak bırakılmıştır. Geç turfanda meyve yetiştirmeye elverişlidir.  Köyün mera ve otlakları Kürdevan Dağı’nın eteklerine kadar  uzanır ve hayvancılık için oldukça elverişlidir. Esas hayvancılığın yapılmasına elverişli olan Yukarki Yayla; Şavşat ve Ardanuç çaylarını besleyen soğuk pınarların adım başı çıktığı, yemyeşil vadilerin ve düzlüklerin göz alabildiğine uzandığı yayladır. Devamı meşhur Bilbilan Yaylası’na ve Ardahan’ın Göle ilçesinin yaylalarına  çıkar. Burada Şavşat ve Ardanuç’un  toplam15–20 köyünün yaylaları bir aradadır.                                                

    Halk geçimini özellikle hayvancılıktan sağlar. Bu yüzden yaylacılık çok önemlidir ve meşhurdur Bütün doğa Anzer gibi  bin bir türlü çiçekle süslü, endemik bitkilerle kaplıdır ve arıcılığa oldukça elverişlidir. Küçük ölçekli de olsa  yapılan arıcılıktan elde edilen bal kalitelidir. Ancak Ulaşım, Eğitim ve Sağlık gibi sorunlara nüfus artışının getirdiği geçim sıkıntısı da eklenince  genç nesil büyük şehirlere göç etmek zorunda kalmıştır. Son zamanlarda bazı sivil toplum örgütlerinin, köy muhtarlıklarının ve köy derneklerinin var olan bu değerleri öne çıkararak bölgenin kalkınmasına katkıda bulunma çabaları da yeteri kadar devletten karşılık bulmamıştır.                                                                      

     Bu yetmezmiş gibi övgüyle varlığından söz ettiğimiz su kaynaklarımız da HES’ler nedeniyle tehdit altındadır. Dileriz ki bitkilerin, hayvanların ve insanların yaşam kaynağı olan sular, doğal ortamlarında akmaya ve geçtiği yerlere hayat vermeye devam eder.                                                                                                                                         

                                                                     KARSNİYA DER YÖNETİMİ

                                                                    Soner USTA - Öner DEMİRCİ                                                                 


Yorumlar - Yorum Yaz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam21
Toplam Ziyaret185140

Hava Durumu
Saat